30 de març 2016

WE ARE ALL CONNECTED

Una setmana des de l'última entrada... Només puc reconèixer la meva innocència quan, en aquell llunyà 23 de Març (ara fa 7 dies), pensava que podria millorar el ritme de publicacions.

Anava una mica errat.

Jo mateix (versió sense cabell) al retrobar-me amb els parcials
Només puc dir que estic enterrat sota una pila de feina, i romandré sepultat durant un bon temps. Com que el blog és relativament nou, reconec que per desgràcia encara no compto amb gaire material de reserva, i per aquest motiu em veig nu cada cop que em resulta impossible escriure durant uns dies. No es una qüestió de falta d'idees, sinó de manca de temps. En tot cas, un mínim és un mínim, i per orgull ni que sigui, no deixaré passar mai una setmana sense alguna novetat, encara que sigui un minúscula entrada.

Concretament, avui us deixo una cançó, We are all connected, amb uns cantants molt particulars: Carl Sagan, Richard Feynman, Neil deGrasse Tyson i Bill Nye. Si us agrada, sapigueu que el canal està ple de "simfonies" semblants, preparades per a ser escoltades.

Concretament, aquesta és la meva preferida.

"We are a way for the cosmos to know itself"

Canal: melodysheep


16 de març 2016

PLUJA D'ESTELS (Microrelat)

El cel s'il·luminà amb totes les longituds d'ona, s'omplí de mil colors diferents i desprès caigué, provocant un infern. Semblava una preciosa pluja d'estels.

Sorpresa. Ombra. Por. Devastació.

El foc cremà durant una estació, i quan aquest s'apagà, ja no quedava res. On hi havia hagut maragda, ara hi dominava el brut ocre ressecat per la crua radiació, envaint la superfície sense oposició, a través d'una atmosfera destrossada. Els raigs còsmics assolaven la zona, lliures per l'absència d'ozó, i el blau cel semblava evaporar-se i fugir a l'espai.

El planeta romania, però havia estat ferit de mort.

I no sanà, perquè desprès aparegué l'oblit. El desert estèril s'amagà sota una catifa d'herba artificial, plàstic o grafè, i desmentint la malvada realitat, els núvols tornaren a precipitar-se contra el terra, els ocells cantaren de nou i la vida és reconcilià amb si mateixa. I les mutacions cessaren. Però no sanà...

guerra nuclear
Semblava una preciosa pluja d'estels...

13 de març 2016

LA FÁBRICA DE LA CIENCIA (I)

Últimament, degut en part a la influència del meu pare, m'he aficionat als podcasts. Son un bon acompanyament en feines com passar els apunts o fer recerca per internet. Concretament, he començat a escoltar "La fàbrica de la ciencia", un programa dirigit i presentat per Jorge Onsulve, de Ràdio Gavà, que tracta principalment la divulgació científica (Amb temàtiques tant dispars com la física quàntica o l'egiptologia, un tema que, curiosament, a mi m'apassiona). 

A partir d'ara, amb l'objectiu de, primerament, divulgar la seva feina (que és molt bona!) i poder fer un seguiment del que escolto, aniré publicant la llista dels podcasts que hagi escoltat durant tota la setmana. Aquest primer cop, un total de 5!

Disfruteu-los!






la fábrica de la ciencia

9 de març 2016

L'EXPEDICIÓ (Microrelat)

  El coet marxà en un dia gris i desolat per un vent eixordador. Convertí els seus peus en un infern i s'enlairà veloç, trencant i esquinçant els núvols al seu pas. De lluny, semblava una brillant agulla platejada que, mica en mica, adquiria un color groguenc, ataronjat, i finalment carmesí. Errant i perdut en el firmament, pareixia un estel fugaç.

“Una dama enamorada espera al seu amant.
Es un brau vestit de plata
qui la mira, la mira amb ulls de diamant...”

L'hivern envoltava el coet, un fred esfereïdor l'abraçava i el submergia en una espècie de somni malaltís. A l'interior, unes petites consciencies, uns diminuts grans de sorra estel·lar s'arraulien els uns amb els altres, excitats i temerosos al mateix temps, i esperaven arribar a bon port algun dia. Capbussats en la gola del llop glacial, la pols d'estrelles pensava en la llum.

Les flames de la immaculada agulla metàl·lica semblaven abraçar els opacs rajos vermells del seu mateix origen, roig amb roig, sang que no s'hauria de vessar mai més. A l'horitzó només hi havia or.

Els instants es succeïen un darrere l'altre, imparables com el desordre i la decadència, però l'ànim no dequeia. No hi havia cap riu de llet on perdre la mirada, la ment, només buit i absència, però els insignificants éssers somiaven, i aquest era un poder infinit, com l'Univers. I els somnis mai acabaven...

I si l'escarlata esdevenia més opac, el daurat creixia i s'enfortia, i el viatge començava a consumir-se. Les ments humils sota l'ombra del carmesí, començaren a tornar-se menys insignificants, o això creien. Quan el primer d'ells desembarcà en aquell nou paratge, abans verge i ara deshonrat, havia canviat. La seva ombra era més fosca i la llanterna li somreia i abraçava amb uns càlids braços auris.

silver rocket
"Es un brau vestit de plata"
  

5 de març 2016

HUMANS, NOVES RESSENYES I CÀPSULA DEL TEMPS

M'agradaria dedicar aquesta breu entrada a tres temes en concret.

Primerament, voldria anunciar-vos amb alegria que m'han publicat el microrelat HUMANS a la web http://relatsencatala.cat/. Ja compta amb gairebé 600 lectures! Estic molt feliç, i confio en continuar publicant i escrivint nous texts. Citant al lema d'aquest blog, "Un lector viu mil vides abans de morir. Aquell qui no llegeix, en viu només una", penso que, des de l'experiència, hauria d'afegir el següent: "I qui escriu, en viu 1000 més!" 

No pararé d'escriure, i no puc imaginar viure sense fer-ho. Es com una droga, en tinc dependència. Com diriem els biòlegs (realment encara no ho soc :-) ), es tracta d'una relació simbiòtica.

Enllaç: HUMANS

Per altra banda, també tenia pensat anunciar-vos la meva intenció de seguir escrivint ressenyes. He de reconèixer que a vegades es una mica dur per això. Temo sovint no estar a l'altura, i reconec que he començat molts escrits (sobre Ubik, de Philip K. Dick o Cyberiada, de Stanislaw Lem ) que han quedat inacabats. Malgrat tot, estic segur que me'n sortiré tard o d'hora, i aconseguiré finalitzar alguna de les ressenyes. Només demano una mica de paciència. Just avui he arribat a l'última pàgina de 2001: A Space Odissey, d'Arthur C. Clarke i m'he quedat en estat de xoc. No descartaria, doncs, que en pocs dies aparegués una entrada amb el mateix títol...

Finalment, proposo enterrar aquesta entrada a la terra de l'internet, el profund i fred sòl de la xarxa, com si fos una càpsula del temps. D'aquí un any, si no hi ha cap Ragnarök abans, publicaré una entrada fent balanç de tot el succeït fins llavors. Que ens brindarà el futur d'aquest blog? Només el incansable temps ho dirà...

R. Giskard Reventlov.
R. Giskard Reventlov. Només sentia que l'havia de posar aquí, al final de l'entrada...

ANDRÒMEDA

A la llunyania, marxava Andròmeda. I a la llunyania, reia Andròmeda. Tenyia el cel d’or i plata incandescents, mes el seu fulgor era d’un ...