8 de febr. 2016

L'ENGINY DE MENDELÉIEV

Avui, 8 de Febrer, es compleixen 182 anys del naixement de Dimitri Mendeléiev, conegut com al pare de la taula Periòdica, l'actual sistema d'ordenació dels elemets químics.

El químic Rus, nascut un 8 de Febrer de 1834, publicà l'any 1869 la primera versió de la seva Taula Periòdica, una estructura de distribució dels elements que revolucionaria la química i permetria predir molts dels futurs descobriments. Actualment, aquesta eina que dissenyà Mendeléiev ens resulta molt útils a tots els usuaris i estudiants de la química (des de qualsevol dels àmbits, en el meu cas el bioquímic), car que ens facilita les característiques i atributs dels elements químics gràcies a la lògica irrebatible (desprès, evidentment, es va millorar en alguns aspectes) de la Taula Periòdica.

Periodic Table Mendeléiev Original
La Taula Periòdica de Mendeléiev, l'any 1891

L'èxit de Mendeléiev no fou casual. L'ordenació per masses atòmiques (en la majoria dels casos), l'agrupació dels elements per valències, i el fet de deixar espais en blanc configurà la supremacia d'aquest model envers a d'altres anteriors (com la Llei de les Octaves i les Triades), tots derivats de l'enorme explosió que sofrí la química durant el segle XIX, durant el qual aquesta disciplina es definí com a una ciència cabdal en el coneixement humà.

3 comentaris:

  1. Mendeléiev és un d'aquells genis científics com n'hi ha pocs. N'hi ha que han fet petites contribucions que han ajudat a tirar endavant, i n'hi ha que han fet grans salts. Mendeléiev és d'aquests segons, com per exemple un altre gran científic amb qui comparteix bona part del cognom: Mendel.

    ResponElimina
  2. Mendel va ser un gegant, el pare indiscutible de la genètica. Un altre tità, des del meu punt de vista el major de tots dintre la biologia, i fins i tot del conjunt de la ciència (amb el permís de Newton), va ser Darwin. Per mi, l'evolució es la teoria més bella de tota la ciència, simple i perfecta. Com diria Bernard de Chartres, vivim a "espatlles de gegants".

    ResponElimina
    Respostes
    1. S'ha de reconèixer, però, que Mendel va tenir bastanta sort. Ara bé, això no treu que fos un Da Vinci visionari de la genètica.

      Elimina

ANDRÒMEDA

A la llunyania, marxava Andròmeda. I a la llunyania, reia Andròmeda. Tenyia el cel d’or i plata incandescents, mes el seu fulgor era d’un ...