23 de gen. 2016

LO MILLOR I LO PITJOR DE STAR WARS VII (SPOILERS!)

The Force Awakens és un film clarobscur. Té molta llum, això és innegable, però també deixa entreveure unes llargues ombres negres de dubtes, uns dubtes que l'espectador percep amb recel. No era una pel·lícula fàcil de fer. Malgrat l'enorme poder mediàtic de la saga, el llargmetratge estava destinat a enfrontar-se amb enormes obstacles i crítiques.

Des del meu punt de vista, ho ha aconseguit. Supera a les preqüeles, però es manté lluny encara de la trilogia inicial.

En tot cas, comencem aquesta valoració. Evidentment, hi hauran grans spoilers, així que esteu avisats. Com diria Gandalf: “fugiu insensats!”

Gandalf Falling
Fugiu insensats!!

LO MILLOR:

1. L'estil.

Evidentment, aquest ha estat un dels punts forts del llargmetratge. No hem comptat amb un superheroi amb espasa laser en el minut 1 de film, com en les preqüeles, sinó que ens hem topat amb personatges normals, que han hagut de sobreviure durant al transcurs de l'aventura a pesar de les seves enormes limitacions. Ni Rey, que se'ns presenta com a una drapaire de Jakku, o Finn, un soldat de la Primera ordre, son herois pròpiament dits. No us recorden a un granger de 19 anys de certa granja de Tatooine? Més persecucions espacials, més pistoles laser, i menys ordres templàries... Gràcies

Rey, BB8 and Finn
Una de les moltes persecucions del film

2. Kylo Ren

He de reconèixer que vaig ser un gran crític del nou model d'espasa d'en Kylo Ren. Em semblava ridícula (i encara m'ho sembla una mica, malgrat conèixer la seva història i que aquesta tingui força sentit). Amb el personatge, tres quarts del mateix. “Un altre emmascarat” Pensava.

M'equivocava.

Kylo Ren és un personatge verdaderament interessant. No és un vilà. Almenys, no en un primer moment. Sabem la seva procedència i part dels seus temors. Ser fill de la Princesa Leia i en Han Solo no ha de ser fàcil. Segur. També coneixem que va tenir un entrenament jedi, gràcies al seu oncle. Ell i tres o quatre nens més van ser entrenats pel gran Luke Skywalker en persona. Però en Kylo Ren (abans Ben Solo) fou seduït pel costat fosc de la força, i els traí.

Però que té d'especial? Doncs que ens trobem davant d'un personatge incomplet i imperfecte. No és fred i calculador com l'Emperador o el mateix Darth Vader. Es impulsiu, s'equivoca i té reaccions fins a cert punt “immadures”. Vaja, tot el que l'Anakin Skywalker hauria d'haver estat quan va caure al costat fosc de la força.

Kylo Ren
Un personatge amb molt de potencial

3. Han Solo

I més concretament, la seva mort a mans del seu propi fill. No penseu pas que sóc sàdic, o que odiava al personatge (tot el contrari), però era necessari. Cal destacar que gran part de la pel·lícula es un homenatge al mateix Solo, un adéu a una gran personalitat. A més a més, el seu assassinat permet la consagració del seu fill com a un vilà de debò. El seu decés es el clímax de la pel·lícula, amb un crit de wookie inclòs.

Han Solo i Leia Organa
L'últim adeu?
I ara, passem a repartir llenya... Lo pitjor!

LO PITJOR:

1. Poca creativitat

Abans he comentat que l'estil proper a la trilogia original era un dels punts forts de la pel·lícula. Totalment veritat. Però hi ha un límit.

Hi ha moments del film que semblen copiats de l'episodi IV, literalment. Jakku, el missatge, la base Starkiller (la tercera, que no aprenen?) etc.

Però el que més em molesta és la situació actual de la Galàxia. Entenc que desprès de Endor l'imperi no quedes totalment destruït. Entenc l'existència de la Primera Ordre. Però perquè la República es tant dèbil? Que han estat fent? I l'ordre Jedi? Només va reclutar quatre o cinc nous aprenents, un dels quals va assassinar als altres i va esdevenir un Cavaller de Ren. Luke, has fracassat!

Death Stars
A la tercera no va la vençuda!

2. Líder Snoke

Aquesta no la passo. El senyor gegant de l'holograma ha resultat ser patètic. Quin tipus de Lord maligne és? Però si no castiga ni s'enfada envers als errors dels seus seguidors (com el mateix Kylo Ren).

Qui redimonis és? Comprenc i accepto que encara no rebel·lin la seva identitat, però el seu aspecte és una mica penós. No intimida gens ni mica, no transmet.

Ho sento, però aquest personatge no ha tingut un bon inici. Potser, quan es desveli la seva identitat millorarà la seva trama. Darth Plagueis? Operador?

Snoke
No em convenç...
3. Poe Dameron

Quan el vaig tornar a veure desprès de l'accident amb el TIE fighter, vaig pensar “Tolkien ha ressuscitat, ha participat en el guió de la pel·lícula i s'ha tornat a marcar un Gandalf”. Ho sento per tornar a semblar insensible, però penso que aquest personatge hauria d'haver mort. Havia complert la seva missió. La localització d'en Luke Skywalker havia arribat a la Resistència. Quina funció li quedava per complir?

Doncs destruir la Base Starkiller. Es veritat. Però no ho podria haver fet en Finn?

Poe Dameron
El millor pilot de la Resistència!
I fins aquí les meves consideracions sobre el film. Com he comentat abans, és una pel·lícula entretinguda i recomanable. Respecte a “Lo pitjor”, son puntualitzacions, que espero (i crec) que és solucionaran en la següent entrega, la qual serà, segurament, molt fosca.


Que la força us acompanyi!

4 comentaris:

  1. Tota la raó en quant a la creativitat del film. Molts diran que recuperen l'essència de l'episodi IV però més aviat han incorrit a molts tòpics dels 3 últims episodis. Tot i així, crec que ha agradat molt perquè és molt bona en comparació als 3 primers episodis, tot és relatiu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic d'acord. Han comés l'error d'assemblar-se massa a la trilogia original (especialment a l'episodi IV). He d'admetre, però, que cada cop m'agrada més la pel·lícula respecte quan just l'acabava de veure...

      Elimina
    2. Tot i així és un peliculón i sé que no s'ha de jutjar una peli pels efectes especials però m'ha agradat veure una película a l'estil Star Wars IV amb una estètica brillant

      Elimina
    3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina

ANDRÒMEDA

A la llunyania, marxava Andròmeda. I a la llunyania, reia Andròmeda. Tenyia el cel d’or i plata incandescents, mes el seu fulgor era d’un ...